Természetes életmód

Makrobiotikus életvezetési tanácsok

Egészségmegőrző étkezési szokások

Étkezzünk rendszeresen, napi 3 alkalommal, utoljára legalább a lefekvés előtt 3 órával. Az étkezés megkezdése előtt adjunk hálát az ételért és kérjünk rá áldás a hitünk szerint. Ha nincs kialakult módszerünk, akkor pl. „Legyen áldott ez az étel, aki adta, és aki megeszi, szolgálja egészségünket és egyensúlyunkat.”

Rendezett és nyugodt környezetben étkezzünk. Ha feszültek vagyunk, akkor lazítsunk előtte irányított, tudatos, lassú, mély lélegzetvételekkel. Csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk. Csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, igyunk elegendő mennyiségű vizet minden nap.

Étkezés közben üljünk egyenes gerinccel. Kiemelkedően fontos az alapos rágás a jó emésztéshez és a tápanyagok feldolgozásához, kb. 30-szor falatonként. Akkor nyeljük le a falatot, ha nyállal összekeveredve folyékony állagú a megrágott étel. Együnk mértékkel, ameddig jól esik, fejezzük be, amikor már elég, de még nem ettük túl magunkat. Az étkezés végén köszönjük meg az ételt.

Vitalizáló napi rutin

A mély és pihentető alvás érdekében éjfél előtt menjünk aludni. Fürödjünk naponta, de kerüljük a túlságosan forró, és hosszú fürdőket, mert kivonják az ásványi anyagokat a testünkből. Az energia áramlás gyengéd serkentésére dörzsöljük át fürdésnél a testünket forró törölközővel, de legalább a kezünket, lábunkat és a fülünket.
A fogaink tisztítására természetes készítményeket használjunk (zeolit por, tengeri só). Természetes, növényi tisztálkodó szereket, kozmetikumokat használjunk (pl. tiszta növényi szappan,  gyógyszertárban kevert hidratáló krém).

Amennyire csak lehetséges viseljünk természetes alapanyagú ruházatot, különösen alsóneműként pamutot. Kerüljük a nagy, összeérő fém ékszereket az ujjakon, csuklón, nyakon vagy a testünk más részein, mert gátolják az energiaáramlást.

Ha az állapotunk engedi, töltsünk rendszeresen időt a szabadban, a mérsékelt napfényen, sétáljunk a fűben, a hóban, az erdőben, a vízparton.

Rendszeresen végezzünk fizikai gyakorlatokat, ami lehet séta, jóga, tánc, tornagyakorlatok, kerékpározás, kertészkedés, természetjárás stb.

Legyen az életünk része a rendszeres szellemi aktivitás, kreativitás is a nekünk kedves formában, mint például olvasás, tanulás, írás, komponálás, zenélés, szabás-varrás, önkéntes munka stb.

A környezeted Te vagy

Tegyünk nagy zöld levelű növényeket a szobába, hogy frissítsék és oxigénnel lássák el a levegőt. Nyissunk ablakot naponta, akkor is, ha hideg van odakint, hogy friss levegő jöjjön be.

Tartsuk tisztán és rendben a lakást mindenhol, különösen azt a részt, ahol ételeket készítünk és tálalunk. A takarításhoz, mosáshoz, mosogatáshoz biológiailag lebomló, természetes szereket használjunk, amelyek nem mérgező anyagokból készültek (ecet, citromlé, só, mosószóda, szódabikarbóna stb.)

Vegyük a lehető legrövidebbre a televízió vagy számítógép monitor használatát. Kerüljük az elektromos főző eszközöket, sütőket és a mikrohullámú sütőt. A gáz vagy a fatüzelés az előnyösek az energia minősége szempontjából. Használjunk a főzéshez inkább öntöttvas, rozsdamentes fém, hőálló üveg edényeket, mint alumínium vagy teflonbevonatú fajtákat.

Hallgassunk és énekeljünk vidám dalokat, táncoljunk. Keressük azok társaságát, akikkel jól érezzük magunkat. Kezdeményezzünk és tartsunk fenn aktív levelezést a családtagokkal, barátokkal, ápoljunk jó kapcsolatot az emberekkel a környezetünkben.

Tiszteljük mindenki életét, egyéniségét, szabadságát, adjunk elismerést az embereknek. Legyünk hálásak mindenért, amink van. Vegyük észre a világ szépségét és csodáit. Figyeljünk oda a gondolatainkra, irányítsuk őket arra, amit megélni vágyunk.

Csendesítsük le az elménket rendszeresen irányított légzéssel, relaxációval, meditációval. Vizsgáljunk meg minden nehézséget, problémát vagy elutasítást, amivel az életünkben összeakadunk, tekintsük ezeket önmagunk visszatükröződésének és lehetőségnek a fejlődésünkre.

 

 

Makrobiotika a facebookon

Makrobiotikus hírek

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj programjainkról, újdonságainkról!